fbpx

Масло от Таману


Масло от Таману – натурално средство против гъбички, естествено средство за зарастване на рани и естествено противовъзпалително средство

 

Дърво Таману – произход и описание

Таману спада към ботаническото семейство Звъникови. Ботаническото му име е  Calophyllum inophyllum. Видът Calophyllum означава хубаво листо (от гръцки kalos =  хубаво и phullon = листо).

Дървото е с произход Южна Азия и се намира в Тайланд, Бирма* (бел. на преводача: Сега Мианмар), Малайзия, Южна Индия, Виетнам, в Джейлан и на много от Островите на Меланезия о Полинезия.

Дървото Calophyllum е познато под различни наименования според географските места: Таману, Ати, Камани, камани, Фетау, Долно, фораха и още Дило. Дървото Таману расте до 25-30 метра височина и има дълги клони. Стволът на дървото е масивен с нацепена кора, кафява дори черникава на цвят. Традиционно, дървото Таману служи за производството на идолни скулптури и пироги. Лъскавите листа, тъмнозелени на цвят, са доста големи и овални. Малките бели цветове с жълта среда отделят много приятен аромат. Зеленият плод на дървото, с размер на кайсия, не се яде.

В плодовете има ядка, в която се намира друга ядка. Тези други  вътрешни ядки се сушат на скара за около два месеца. Те променят цвета си, превръщат се в кафяви. Стават също много лепкави. Щом веднъж са се преобразували по този начин, маслото може лесно да бъде извлечено от тъмните ядки, само с механичен натиск. Маслото се извлича много обилно , представляващо 50 до 60% от сухото тегло. То трябва да бъде пречистено чрез филтриране и най-накрая стабилизирано с натурален витамин Е.

Ползи от маслото от Таману – основни свойства

Естествено зарастване на рани

Маслото от таману има терапевтично свойство, благоприятстващо образуването на нови тъкани, което ускорява зарастването на рани и растежа на здрава тъкан. Поради свойството си, допринасящо за зарастването на рани, маслото от таману е естествено лечебно средство, широко използвано при първите грижи.

На Тихоокеанските острови, маслото от таману е щедро нанасяно върху порязвания, одрасквания, изгаряния (от вряла вода, от разяждащи вещества и запален газ), слънчеви удари, убождания то насекоми, драскотини, пъпки от акне, белези от акне, псориазис, рани от диабет, анални фисури, тромбозирали хемороиди, суха или лющеща се кожа, напукана кожа, пришки, напукана от измръзване кожа, псориазис, екзема и херпеси.

Полинезийските жени нанасят маслото от таману локално, масажирайки кожата на бебето си, за да стане кожата хубава (чиста и без петна) и да се предотвратят кожните обриви като еритема на дупето. Маслото от Таману оказва също така успокояващ ефект при раздразнена кожа.

Естествено противовъзпалително средство

Доказано е, че маслото от Таману оказва противовъзпалително действие. Това действие се дължи отчасти на калофилолид4-фенил кумарина и на група ксантони, съдържащи се в маслото и обяснява намаляването на възпалителната реакция, която общо съпътства всички видове кожни лезии: рани, кожни обриви, убождания от насекоми, пъпки от акне и т.н. Нанасяно локално, това масло се използва също така против болки в гърлото.

Естествено противогъбично средство

Маслото от Таману има противогъбични свойства. Действително, молекулата фриделин, която се съдържа в маслото от таману има добро противогъбично действие срещу Pseudallescheria boydii (отговорна за гъбичния кератит) и умерено действие срещу Trichophyton schoenleinii (кожна гъбичка, паразитираща по косата, кожата и ноктите, свързвана с маргиналната екзема, крастата, гъбичната инфекция между пръстите на краката (tinea pedis), дерматофитозата на скалпа и брадата).

Маслото от Таману съдържа фракции на н-бутанол, които оказват противогъбично действие, по-специално срещу Trichophyton Semii  и Trichophyton metagrophyte.

Антибактериални свойства

Маслото от Таману има също естествени антимикробни свойства. Маслото съдържа множество ефикасни мощни бактерицидни агенти за борба с различните патогени по хората и животните.

Тези антимикробни фитохимични агенти съдържат фриделин, канофилол, канофилична киселина и инофинон. Те оказват пряко и непряко антибиотично действие чрез стимулиране фагоцитарната активност на клетките на ретикулоендотелната система (макрофаги). Изследователи са сравнили антимикробното действие на маслото от Таману с това на ампицилина. Те наблюдавали, че канофилолът оказва добро антимикорбно действие срещу Staphylococcus aureus (Стафилококус ауреус), бактерия в основата на абцеси, циреи, инфектирани рани, възпаление, гноене, септицемия и конюнктивит. Освен това, канофилолът, който се съдържа в маслото от Таману, действа срещу Corynebacterium diphteriae (отговорна за дифтерита), Klebsiella pneumoniae (отговорна за септицемията, респираторните инфекции, инфектираните рани и изгаряния).

Канофиличната киселина има умерено действие срещу Proteus mirabilis, който е в основата на инфекциите на пикочния мехур, раните, септицемията и пневмонията, предимно при хоспитализирани пациенти.

Изследователите заключават, че антимикробните агенти, които се съдържат в маслото от Таману могат да бъдат успешно използвани за лечение на известен брой инфекции на кожата и очите.

Обезболяващи свойства на маслото от Таману

При фрикция или масаж, маслото от Таману има обезболяващи свойства и се използва за облекчаване на неврлагии, лепрозен неврит, херпес зостер, ревматизми, болки в ставите, навяхвания, тендинити, мускулни травми, лумбалгии и ишиаси.

Антиоксидантно действие на маслото от Таману

Ксантоните и кумарините, присъстващи в маслото от Таману имат антиоксидантни свойства. Те блокират, по-специално, липидната пероксидация. Клетъчните мембрани са съставени от липиди.

Антиоксидантното действие на маслото от Таману подпомага защитата на клетките на кожата против вредите, причинени от оксидативните увреждания. Маслото от Таману се препоръчва за предотвратяване появата на бръчки и резки.

Защитна способност за кръвоносната система

Маслото от Таману благоприятства циркулацията на кръвта и предпазва капилярите. Понякога се използва за лечение на купероза. Тъй като увеличава микроциркулацията, също се назначава  при проблеми с тежест в краката.

Хидратиращо действие

Маслото от Таману съдържа повече от 35% полиненаситна мастна киселина омега 6 (линоленова киселина), участваща във възстановяването на епидерлмалните липиди и има свойството да предотвратява загубата на вода на кожата като същевременно проявява омекотяващи, защитни и подхранващи качества.

Следователно, това масло е идеално за рехидратиране и ревитализиране на суха или увредена кожа.